10 Ekim 2015 Cumartesi

10 Ekim 2015, Cumartesi

Bugün Gymboree Ankara'da Atölye Tempo Psikolojik Danışma Merkezinden, Psikolojik Danışman Sema Yüce'nin verdiği "Çocukla İletişim" seminerine katıldık Pelin'le. Sen doğduğundan beri daha etkin bir anne, hatta etkin bir insan olmaya çalışıyorum. Başarabildiğim zamanlar da var, başaramadığım zamanlar da... Neyse gelelim seminerimize...

Sema Hanım öncelikle 3 çeşit insan davranışını sıraladı ve tanımladı. 

EDİLGEN İNSAN: Sadece karşısındakinin ihtiyaçlarını düşünen, kendi ihtiyaçlarını düşünmeyen,  kendini kurban eden insan.
ETKEN İNSAN: Hem kendinin, hem de karşısındakinin ihtiyaçlarını düşünen, ortak çözüm arayan insan.
SALDIRGAN İNSAN: Sadece kendi ihtiyaçlarını düşünen, asla karşısındakinin ihtiyaçlarını düşünmeyen. BEN odaklı insan.

Farklı insanlarla, farklı zamanlarda bu 3 insan davranışını da gösterebildiğimizi ve amacın her zaman herkesle ETKEN İNSAN olarak iletişim kurmamız/kurabilmemiz gerektiğini anlattı. Burada bir sarkaç var ve sarkaç her iki olumsuz yöne de gidebilir, amaç sarkacın ortada ETKEN İNSAN da durabilmesi ve bu şekilde iletişim kurabilmemiz dedi.

Küsmek, ima etmek, laf sokmak, telefonu suratına kapatmak, arkanı dönüp gitmek, kapıyı çarpıp çıkmak, bunlar PASİF SALDIRGANLIK tır. Saldırgan kişiden farkı yoktur. (Ne yazık ki kendimi doğru ifade edemediğim zamanlar benim de yaptığım davranışlar :( )

Bir başkasıyla yaşadığımız bir problemi başkasından çıkarmamalıyız. Eşimizin dağınıklığına kızıp çocuğumuza baban gibi dağınık/pasaklı vs diye söylenip kızgınlığımızı çocuğumuzdan çıkarmamalıyız.

BEN DİLİ ni konuşabilmeyi bilmeliyiz. Sen şunu böyle yaptın, sen bunu söyledin değil; BEN bu konuda bunu hissettim gibi.

Kendi istemediğimiz bir şeyi insanları kırmamak adına -MIŞ GİBİ YAPMAK daha sonra bize olumsuz olarak dönebilir. Ne hissediyorsak, karşımızdakiyle ETKİN bir dille, duygularımızı anlatarak konuşmalıyız. Çünkü MIŞ GİBİ yaptığımızda kendimizi mutsuz ettiğimiz için, başka bir şeye sinirlenebiliyor olmamız kaçınılmazdır. Ebeveyn olarak biz her hangi bir durum karşısında MIŞ GİBİ yaptığımızda çocuğumuza rol model olarak MIŞ GİBİ insan olmayı gösteriyoruz, DİKKAT!

Kabul Edilebilir ve Kabul Edilemez Davranışlar olduğunu ve bu davranışların sınırının herkes için, her durumda farklı olduğunu konuştuk. Bazı davranışlar benim kabul edilebilir alanımdayken bir başkasının kabul edilemez alanında olabilir ve bu doğrultuda davranabilirler.

Doğru iletişim kurabilmenin en önemli özelliklerinden birinin ETKİN DİNLEME olduğunu konuştuk. Karşımızdaki kişiyle iletişim kurarken tüm dikkatimizi ona vermemiz gerektiğini, dikkatimizi dağıtan şeylerden kaçınmamız gerektiğini ve karşımızdaki kişiye önem verdiğimizi belli etmemiz gerektiğini örneklerle gösterdi.

Seminer sonunda Sema Hanım bir kaç kitap önerdi;

- Leyla Navaro - Gerçekten Beni Duyuyor musun?

- Dr.Thomas Gordon - Etkili Anne-Baba Eğitimi

- Dr.Thomas Gordon - Etkili Anne-Baba Eğitiminde Uygulamalar






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder